Συνήθης αιτίες που ένα δόντι παραμένει έγκλειστο είναι η έλλειψη χώρου στο οδοντικό τόξο, η μη φυσιολογική ανατομία του ή η λάθος θέση του. Εάν το έγκλειστο δόντι δεν αφαιρεθεί, η συνεχής πίεση που ασκείται από την προσπάθεια ανατολής του μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα όπως απορρόφηση ή τερηδονισμό των γειτονικών δοντιών, φλεγμονή, πόνο ή συνωστισμό των υπολοίπων δοντιών. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως στους φρονιμίτες, το τελευταίο δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας.
Μπορούν να προκληθούν από μικροοργανισμούς όπως μύκητες ή βακτήρια, οι λοιμώξεις της περιοχής επηρεάζουν τη στοματική κοιλότητα ή τις γειτονικές περιοχές όπως (ιγμόρεια, σιελογόνους αδένες κ.λπ.).
Παρόλο που οι μικρές λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με την χορήγηση αντιβιοτικών, οι πιο πολύπλοκες απαιτούν χειρουργική επέμβαση.
Οι κύστες και οι όγκοι της στοματο-προσωπικής περιοχής μπορεί να συνδέονται με έγκλειστα ή φλεγμαίνοντα δόντια, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν είναι οδοντικής αιτιολογίας.
Συνήθως τέτοιου είδους βλάβες δεν προκαλούν πόνο και ανιχνεύονται ακτινογραφικά ή στο συνήθη περιοδικό οδοντιατρικό έλεγχο. Όταν ανιχνεύονται θα πρέπει να αφαιρούνται και να στέλνονται για ανάλυση.
Η αφαίρεση των κύστεων ή των όγκων απαιτεί χειρουργική επέμβαση.
Η δυσλειτουργία των αδένων έχει ως αποτέλεσμα την ξηροστομία, η οποία έχει επιπτώσεις στη μάσηση, στην κατάποση, στην ομιλία και στην αναπνοή. Η αιτιολογία των δυσλειτουργιών μπορεί να είναι ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, γενικές συστηματικές νόσοι (σύνδρομο Sjögren, HIV, ερυθηματώδης λύκος, σακχαρώδης διαβήτης), νεοπλασίες ή παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων. Η μειωμένη παραγωγή σάλιου αυξάνει τις πιθανότητες τερηδονισμού των δοντιών, καθώς το σάλιο δρα προστατευτικά. Για τον καθορισμό των αιτιών της λειτουργίας των σιελογόνων αδένων τα συνηθέστερα διαγνωστικά εργαλεία περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες και έλεγχο της σιελικής ροής.
Η κροταφογναθική διάρθρωση (ΚΓΔ) βρίσκεται κοντά στο αυτί και συνδέει την κάτω γνάθο με το κρανίο. Οι δυσλειτουργίες της μπορεί να σχετίζονται με συγκλεισιακά προβλήματα που διαταράσσουν την ισορροπία στις αρθρώσεις, στους μύες και στους συνδέσμους. Οι ασθενείς με δυσλειτουργία της ΚΓΔ συνήθως εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα: δυσκολία στη μάσηση, περιορισμό των λειτουργικών κινήσεων της γνάθου, πονοκεφάλους, εμβοές στα αυτιά, πόνο στο πρόσωπο ή στον αυχένα. Η θεραπεία των δυσλειτουργιών αυτών περιλαμβάνει τη μείωση ή την εξάλειψη των αιτιολογικών παραγόντων. Είναι συχνά απαραίτητο να γίνουν ορισμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις όπως: συγκλεισιακοί νάρθηκες, ορθοδοντική θεραπεία, αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών, ορθογναθική χειρουργική.
Πολλές φορές το δόντια δεν μπορούν να ανατείλουν λόγω έλλειψης χώρου στο οδοντικό τόξο και παραμένουν έγκλειστα μέσα στο οστό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού πρώτα δημιουργήσουμε χώρο στον οδοντικό φραγμό χρησιμοποιώντας ορθοδοντικά βοηθήματα, είναι αναγκαίο να αποκαλύψουμε χειρουργικά τα έγκλειστα δόντια και να τα μετακινήσουμε ορθοδοντικά ώστε να έρθουν στη σωστή τους θέση. Τέτοιες καταστάσεις παρουσιάζονται συνήθως στους άνω μόνιμους κυνόδοντες, καθώς ανατέλλουν τελευταίοι στην άνω γνάθο.
Σύνθετες κλινικές καταστάσεις που προκύπτουν από λοιμώξεις ή ατυχήματα και συνοδεύονται με σημαντική απώλεια οστού απαιτούν χρήση οστικών μοσχευμάτων. Οι χειρουργικές τεχνικές της οστικής αναπλήρωσης γίνονται συχνά σε συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες για την λήψη των οστικών μοσχευμάτων.
Στην ΦΡΟΝΤΙΔΑ | MALO DENTAL έχουμε περιορίσει τη χρήση οστικών μοσχευμάτων, αφού χρησιμοποιούμε ειδικές τεχνικές και ειδικού τύπου εμφυτεύματα για την αναπλήρωση των δοντιών. Η ανάγκη όμως για χρήση οστικών μοσχευμάτων δεν αφορά μόνο τα οδοντικά εμφυτεύματα. Μεγάλα οστικά ελλείματα, στοματοκολπική επικοινωνία και κατάγματα των γνάθων είναι περιπτώσεις όπου οστικά μοσχεύματα μπορεί να απαιτούνται.
Υπάρχουν άνθρωποι με μεγαλύτερο αριθμό δοντιών από τον φυσιολογικό, τα λεγόμενα υπεράριθμα δόντια;
Υπάρχουν έγκλειστα δόντια που μπορεί να βρίσκονται εκτός του στόματος;
Η εξαγωγή εγκλείστων δοντιών πολλές φορές είναι πιο απλή από την εξαγωγή δοντιών σε φυσιολογική θέση;
Δεν είναι πάντα αναγκαία η χορήγηση αντιβιοτικών για την εξαγωγή δοντιών;
Ακολουθήστε μας στο Instagram
Frontida - Dental © 2020. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.