2651 023200

Στοματική Χειρουργική

Η Στοματική Χειρουργική είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς κλάδους της Οδοντιατρικής Επιστήμης. Περιλαμβάνει την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθολογικών καταστάσεων του στόματος.

Η Στοματική Χειρουργική περιλαμβάνει όλες τις χειρουργικές διαδικασίες που σχετίζονται με την εξαγωγή των δοντιών που είναι αδύνατο να διατηρηθούν στη στοματική κοιλότητα, συγκεκριμένα δόντια με εκτεταμένη τερηδονική προσβολή, δόντια δίχως την αναγκαία οστική υποστήριξη, έγκλειστα δόντια κ.α.

Οι διάφορες ειδικότητες της οδοντιατρικής, όπως η εμφυτευματολογία, η περιοδοντολογία και η προσθετική συνεργάζονται μεταξύ τους για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του στόματος.

Η ειδικότητα της Στοματικής Χειρουργικής, αρκετά συχνά, αντιμετωπίζει σύνθετες κλινικές καταστάσεις. Για την άνεση και την ασφάλεια των ασθενών μας, η επιστημονική ομάδα συχνά συμπεριλαμβάνει και αναισθησιολόγο ώστε κάποιες επεμβάσεις να γίνονται υπό καταστολή.

Θεραπείες

Εξαγωγές

  • Απλές
    Οι λόγοι για τους οποίους θα χρειαστεί η εξαγωγή ενός δοντιού είναι διάφοροι, μερικοί από αυτούς είναι: η ύπαρξη εκτεταμένης τερηδόνας και αδυναμία αποκατάστασής του, έλλειψη οστικής στήριξης ή ανάγκη απόκτησης χώρου στο οδοντικό τόξο. Αυτές οι επεμβάσεις συνήθως γίνονται με τοπική αναισθησία, ανάλογα με τον βαθμό πολυπλοκότητας της διαδικασίας.
  • Σύνθετες
    Θεωρούνται σύνθετες – πολύπλοκες οι εξαγωγές για τις οποίες είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί οστό ή τμήμα του δοντιού. Δόντια με εκτεταμένη καταστροφή, αγκυλωμένα δόντια και έγκλειστα δόντια – συνήθως φρονιμίτες – απαιτούν σύνθετες εξαγωγές.

Συνήθης αιτίες που ένα δόντι παραμένει έγκλειστο είναι η έλλειψη χώρου στο οδοντικό τόξο, η μη φυσιολογική ανατομία του ή η λάθος θέση του. Εάν το έγκλειστο δόντι δεν αφαιρεθεί, η συνεχής πίεση που ασκείται από την προσπάθεια ανατολής του μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα όπως απορρόφηση ή τερηδονισμό των γειτονικών δοντιών, φλεγμονή, πόνο ή συνωστισμό των υπολοίπων δοντιών. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως στους φρονιμίτες, το τελευταίο δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας.

Λοιμώξεις της Στοματογναθικής Περιοχής

Μπορούν να προκληθούν από μικροοργανισμούς όπως μύκητες ή βακτήρια, οι λοιμώξεις της περιοχής επηρεάζουν τη στοματική κοιλότητα ή τις γειτονικές περιοχές όπως (ιγμόρεια, σιελογόνους αδένες κ.λπ.).
Παρόλο που οι μικρές λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με την χορήγηση αντιβιοτικών, οι πιο πολύπλοκες απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Αφαίρεση Κύστεων και Ογκιδίων

Οι κύστες και οι όγκοι της στοματο-προσωπικής περιοχής μπορεί να συνδέονται με έγκλειστα ή φλεγμαίνοντα δόντια, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν είναι οδοντικής αιτιολογίας.
Συνήθως τέτοιου είδους βλάβες δεν προκαλούν πόνο και ανιχνεύονται ακτινογραφικά ή στο συνήθη περιοδικό οδοντιατρικό έλεγχο. Όταν ανιχνεύονται θα πρέπει να αφαιρούνται και να στέλνονται για ανάλυση.
Η αφαίρεση των κύστεων ή των όγκων απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων των Σιελογόνων Αδένων

Η δυσλειτουργία των αδένων έχει ως αποτέλεσμα την ξηροστομία, η οποία έχει επιπτώσεις στη μάσηση, στην κατάποση, στην ομιλία και στην αναπνοή. Η αιτιολογία των δυσλειτουργιών μπορεί να είναι ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, γενικές συστηματικές νόσοι (σύνδρομο Sjögren, HIV, ερυθηματώδης λύκος, σακχαρώδης διαβήτης), νεοπλασίες ή παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων. Η μειωμένη παραγωγή σάλιου αυξάνει τις πιθανότητες τερηδονισμού των δοντιών, καθώς το σάλιο δρα προστατευτικά. Για τον καθορισμό των αιτιών της λειτουργίας των σιελογόνων αδένων τα συνηθέστερα διαγνωστικά εργαλεία περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες και έλεγχο της σιελικής ροής.

Θεραπεία της δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

Η κροταφογναθική διάρθρωση (ΚΓΔ) βρίσκεται κοντά στο αυτί και συνδέει την κάτω γνάθο με το κρανίο. Οι δυσλειτουργίες της μπορεί να σχετίζονται με συγκλεισιακά προβλήματα που διαταράσσουν την ισορροπία στις αρθρώσεις, στους μύες και στους συνδέσμους. Οι ασθενείς με δυσλειτουργία της ΚΓΔ συνήθως εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα: δυσκολία στη μάσηση, περιορισμό των λειτουργικών κινήσεων της γνάθου, πονοκεφάλους, εμβοές στα αυτιά, πόνο στο πρόσωπο ή στον αυχένα. Η θεραπεία των δυσλειτουργιών αυτών περιλαμβάνει τη μείωση ή την εξάλειψη των αιτιολογικών παραγόντων. Είναι συχνά απαραίτητο να γίνουν ορισμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις όπως: συγκλεισιακοί νάρθηκες, ορθοδοντική θεραπεία, αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών, ορθογναθική χειρουργική.

Αποκάλυψη Εγκλείστων Δοντιών

Πολλές φορές το δόντια δεν μπορούν να ανατείλουν λόγω έλλειψης χώρου στο οδοντικό τόξο και παραμένουν έγκλειστα μέσα στο οστό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού πρώτα δημιουργήσουμε χώρο στον οδοντικό φραγμό χρησιμοποιώντας ορθοδοντικά βοηθήματα, είναι αναγκαίο να αποκαλύψουμε χειρουργικά τα έγκλειστα δόντια και να τα μετακινήσουμε ορθοδοντικά ώστε να έρθουν στη σωστή τους θέση. Τέτοιες καταστάσεις παρουσιάζονται συνήθως στους άνω μόνιμους κυνόδοντες, καθώς ανατέλλουν τελευταίοι στην άνω γνάθο.

Οστικά Μοσχεύματα

Σύνθετες κλινικές καταστάσεις που προκύπτουν από λοιμώξεις ή ατυχήματα και συνοδεύονται με σημαντική απώλεια οστού απαιτούν χρήση οστικών μοσχευμάτων. Οι χειρουργικές τεχνικές της οστικής αναπλήρωσης γίνονται συχνά σε συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες για την λήψη των οστικών μοσχευμάτων.
Στην ΦΡΟΝΤΙΔΑ | MALO DENTAL έχουμε περιορίσει τη χρήση οστικών μοσχευμάτων, αφού χρησιμοποιούμε ειδικές τεχνικές και ειδικού τύπου εμφυτεύματα για την αναπλήρωση των δοντιών. Η ανάγκη όμως για χρήση οστικών μοσχευμάτων δεν αφορά μόνο τα οδοντικά εμφυτεύματα. Μεγάλα οστικά ελλείματα, στοματοκολπική επικοινωνία και κατάγματα των γνάθων είναι περιπτώσεις όπου οστικά μοσχεύματα μπορεί να απαιτούνται.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ...

Υπάρχουν άνθρωποι με μεγαλύτερο αριθμό δοντιών από τον φυσιολογικό, τα λεγόμενα υπεράριθμα δόντια;

Υπάρχουν έγκλειστα δόντια που μπορεί να βρίσκονται εκτός του στόματος;

Η εξαγωγή εγκλείστων δοντιών πολλές φορές είναι πιο απλή από την εξαγωγή δοντιών σε φυσιολογική θέση;

Δεν είναι πάντα αναγκαία η χορήγηση αντιβιοτικών για την εξαγωγή δοντιών;

Οδοντιατρική Κλινική Ιωαννίνων

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Διεθνής παρουσία της MALO DENTAL CLINICS
Διεθνές δίκτυο Κλινικών Ολικής Στοματικής Αποκατάστασης
Κλείστε Ραντεβού

Frontida - Dental  © 2020. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Πουτέτση 9, 45332 Ιωάννινα
(+30) 2651 023200
info@frontida-dental.gr
crossmenu