2651 023200

Γενική Οδοντιατρική

Ο κλάδος της Γενικής Οδοντιατρικής ασχολείται με την αποκατάσταση των δοντιών τα οποία έχουν υποστεί τερηδονικές αλλοιώσεις, αλλαγές στο σχήμα τους ή στο χρώμα τους, βλάβες του πολφού και προβλήματα του περιοδοντίου.

Στη ΦΡΟΝΤΙΔΑ | MALO DENTAL ο τομέας αυτός έχει ανατεθεί σε έμπειρους επιστήμονες που έχουν στη διάθεσή τους την μεγαλύτερη ποικιλία υλικών της υψηλότερης ποιότητας για την αντιμετώπιση κάθε ξεχωριστού περιστατικού.

Η Γενική Οδοντιατρική, εκτός από την συνεισφορά της στην αποκατάσταση της στοματικής υγείας, προσφέρει στον ασθενή όμορφο-αισθητικό χαμόγελο τονώνει την αυτοπεποίθηση.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Αποκατάσταση δοντιών που έχουν υποστεί φθορές λόγω τερηδόνας

Προκαλούμενη από βακτήρια, η τερηδόνα που αποτελεί την συχνότερη νόσο των δοντιών, εμφανίζεται συνήθως στις μασητικές αύλακες των οπίσθιων δοντιών, ανάμεσα στα δόντια ή κοντά στην γραμμή των ούλων. Η μη έγκαιρη αντιμετώπισή της εξελίσσεται σε σύνθετο πρόβλημα, με εκτεταμένη καταστροφή οδοντικού ιστού.
Η θεραπεία γίνεται με την αφαίρεση της τερηδονισμένης περιοχής και την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας των δοντιών χρησιμοποιώντας σύνθετες ρητίνες. Στη ΦΡΟΝΤΙΔΑ | MALO DENTAL χρησιμοποιούμε τα πιο προηγμένα υλικά αποκατάστασης, τα οποία μας επιτρέπουν να πετύχουμε άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Κατάγματα, αλλαγές στο σχήμα και κλείσιμο διαστημάτων

Οι σύνθετες ρητίνες με υψηλή μηχανική και αισθητική απόδοση χρησιμοποιούνται και για την αποκατάσταση των σπασμένων δοντιών, την αλλαγή του σχήματος και την κάλυψη διαστημάτων μεταξύ τους.
Η αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων μπορεί να γίνει με άμεση αποκατάσταση στο ιατρείο με σύνθετη ρητίνη ή με εργαστηριακή αποκατάσταση με ολοκεραμικές όψεις. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυται ορθοδοντική παρέμβαση. Τα πολύπλοκα σχέδια θεραπείας προκύπτουν με την συνεργασία των εξειδικευμένων τμημάτων.

Δυσχρωμίες

Οι λεγόμενες εσωτερικές χρωστικές ή δυσχρωμίες προκαλούνται από διάφορους παράγοντες. Η υπερβολική λήψη φθορίου ή ορισμένων αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των δοντιών μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων. Επίσης, τα ενδοδοντικά θεραπευμένα (απονευρωμένα) δόντια συχνά αποκτούν μία καφέ, γκρι ή μαύρη απόχρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φυσικά δόντια μπορεί να σκουρύνουν απλώς με την πάροδο της ηλικίας, χωρίς την επίδραση εξωτερικών παραγόντων.
Για να βρούμε λύση στα αισθητικά προβλήματα που δημιουργούν οι παραπάνω δυσχρωμίες είναι συνήθως απαραίτητο να καταφύγουμε σε αισθητικές όψεις πορσελάνης ή σύνθετης ρητίνης.
Για την αποκατάσταση με όψεις πορσελάνης απαιτούνται δυο στάδια. Στο πρώτο ραντεβού γίνεται η παρασκευή των δοντιών και τοποθετούνται προσωρινές όψεις και στο δεύτερο ραντεβού γίνεται η τοποθέτηση των μόνιμων κεραμικών όψεων, αφού πρώτα γίνει αξιολόγηση του τελικού αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος.
Αντίθετα οι όψεις συνθέτης ρητίνης μπορούν να κατασκευαστούν σε ένα και μόνο ραντεβού.

Λεύκανση

Το χρώμα των φυσικών δοντιών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αφού καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες. Παρόλα αυτά υπάρχουν επιπλέον και εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή του χρώματος των δοντιών όπως το κάπνισμα, ο καφές, το τσάι, το κρασί, τρόφιμα με χρωστικές, ανθρακούχα ποτά. Η διαδικασία της λεύκανσης κάνει τα δόντια πιο φωτεινά και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι ή στο ιατρείο, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος της οδοντικής και περιοδοντικής κατάστασης του ασθενούς.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος λεύκανσης είναι η λεύκανση στο σπίτι, η οποία πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη του γιατρού. Για κάθε ασθενή κατασκευάζονται ειδικοί νάρθηκες λεύκανσης, στους οποίους ο ασθενής τοποθετεί καθημερινά το gel λεύκανσης σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει και καθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως το αρχικό χρώμα των φυσικών δοντιών (δόντια με σκούρο χρώμα τείνουν να χρειάζονται περισσότερες μέρες).

Λεύκανση με πιο άμεσο και γρήγορο αποτέλεσμα γίνεται με την διαδικασία λεύκανσης στο ιατρείο. Ο συνδυασμός χρήσης πολύ δραστικών υλικών λεύκανσης και μιας ειδικής λυχνίας λεύκανσης LED μπορεί να οδηγήσει σε αρκετούς τόνους πιο φωτεινά δόντια σε μια συνεδρία διάρκειας μιας ώρας.

Μια σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς είναι ότι η λεύκανση μπορεί να γίνει μόνο σε φυσικά δόντια, κατά συνέπεια υφιστάμενες εργασίες όπως σφραγίσματα, στεφάνες ή γέφυρες δεν αλλάζουν χρώμα και ίσως θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά την ολοκλήρωση της λεύκανσης.

Σε περίπτωση δυσχρωμικών δοντιών, για παράδειγμα ενδοδοντικά θεραπευμένων (απονευρωμένων) δοντιών, γίνεται εσωτερική λεύκανση από τον οδοντίατρο. Το υλικό λεύκανσης τοποθετείται εσωτερικά στο δόντι, το δόντι σφραγίζεται με μια προσωρινή έμφραξη για 3-5 μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δρα το gel. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε μερικές περιπτώσεις, η λεύκανση των δοντιών μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον ασθενή. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να καταφύγουμε σε άλλες τεχνικές αισθητικής αποκατάστασης, όπως οι όψεις πορσελάνης ή συνθέτης ρητίνης (veneers).

Μαζί με τον οδοντίατρο σας μπορείτε να επιλέξετε ποια μέθοδος λεύκανσης είναι κατάλληλη για εσάς. Λεύκανση στο σπίτι χρησιμοποιώντας τους ειδικούς νάρθηκες ή λεύκανση στο οδοντιατρείο με ειδική λυχνία LED η οποία σας εξασφαλίζει επιτάχυνση της διαδικασίας και επίτευξη πιο άμεσων αποτελεσμάτων.

Ενδοδοντική Θεραπεία (απονεύρωση)

Η Ενδοδοντία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την θεραπεία της παθολογίας του πολφού.

Ο πολφός βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού και περιβάλλεται από τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς. Είναι υπεύθυνος για την αιμάτωση και την ευαισθησία των δοντιών στα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα και αποτελείται από αγγεία, νεύρα και συνδετικό ιστό.

Βλάβες του πολφού μπορεί να προκύψουν από τραυματισμό, κάταγμα ή βαθιά τερηδόνα. Συμπτώματα που συνδέονται με ενδοδοντικά προβλήματα (βλάβες του πολφού) είναι ο αυτόματος πόνος (αρχίζει ξαφνικά), παρατεταμένη ευαισθησία σε ψυχρά ή θερμά ερεθίσματα, ευαισθησία στην επαφή και στην μάσηση. Συχνά συνοδεύεται με οίδημα ή και συρίγγιο.

Σε περιπτώσεις νέκρωσης ή μη αντιστρεπτής φλεγμονής του οδοντικού πολφού, η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι η μόνη λύση για την διατήρηση του δοντιού στο φραγμό και την αποφυγή άλλων επιπλοκών.

Η ενδοδοντική θεραπεία, εκτός του ότι εξαλείφει τον παθολογικό πολφό, επιτρέπει την επαναφορά του δοντιού στη μασητική λειτουργία. Σε περιπτώσεις προβλημάτων με παλαιότερες ενδοδοντικές θεραπείες, η επανάληψη της θεραπείας από ειδικό ενδοδοντιστή είναι συνήθως η πρώτη επιλογή.

Στην επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας τα παλαιότερα εμφρακτικά υλικά αφαιρούνται, γίνονται διακλυσμοί και απολύμανση των ριζικών σωλήνων και νέα πλήρης έμφραξη τους. Μετά την επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας ακολουθεί η προσθετική αποκατάσταση του δοντιού.

1ο Στάδιο: Αφαίρεση του οδοντικού πολφού – εκπόλφωση

Το πρώτο στάδιο της ενδοδοντικής θεραπείας περιλαμβάνει την αφαίρεση του μολυσμένου ή νεκρωμένου πολφού.

Υπό τοπική αναισθησία και χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία, γίνεται μια μικρή οπή στο δόντι, διαμέσου της οποίας αφαιρείται ο οδοντικός πολφός ή τα υλικά τυχόν παλαιότερης ενδοδοντικής θεραπείας.

2ο Στάδιο: Διαμόρφωση και έμφραξη των ριζικών σωλήνων

Μετά την διαδικασία της αφαίρεση του οδοντικού πολφού ή παλιότερων υλικών, ακολουθεί ο καθαρισμός του μήκους και η διαμόρφωση των ριζικών σωλήνων. Τα σύγχρονα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν χρήση απομόνωσης, ηλεκτρονική μέτρηση του μήκους των ριζών και μηχανοκίνητα μικροεργαλεία.

Στο τελικό στάδιο γίνεται η πλήρης έμφραξη των ριζικών σωλήνων με ειδικά υλικά.

Αριθμός ραντεβού της ενδοδοντικής θεραπείας

Με τις σύγχρονες τεχνικές είναι συνήθως δυνατή η ολοκλήρωση της θεραπείας σε ένα ραντεβού. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν ενδείκνυται μεσολαβεί προσωρινή έμφραξη του δοντιού για την προστασία του μεταξύ των ραντεβού.

Οδοντιατρική Κλινική Ιωαννίνων

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Διεθνής παρουσία της MALO DENTAL CLINICS
Διεθνές δίκτυο Κλινικών Ολικής Στοματικής Αποκατάστασης
Κλείστε Ραντεβού

Frontida - Dental  © 2020. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Πουτέτση 9, 45332 Ιωάννινα
(+30) 2651 023200
info@frontida-dental.gr
crossmenu